fbpx

Ta dig runt på Bali

Det finns många olika sätt att ta sig runt på Bali.

Trafiken är intensiv. Och på vägarna möter du allt från höns, hundar, människor, liksom andra bilar och motorcyklar. Om du inte är van vid att köra själv i Asien är det en bra idé att låta någon annan köra.

Kom ihåg att alltid bära hjälm på motorcykel, och se till att ditt svenska körkort och internationella körkort finns med och är giltigt.

Bäst på Bali - Gojek och Grab

Enklaste sättet att ta sig omkring på Bali är motorcykel. En kort resa med bil kan ta väldigt lång tid på grund av trafik. En motorcykel tar sig fram enklare – och har du inte egen så åker du smidigt (och billigt) och säkert med Grab och Gojek.

Ladda hem apparna för Gojek och Grab innan du reser hemifrån (AppStore eller Google Play).

Koppla ditt konto- eller kreditkort (alla funkar inte, men det brukar gå bra), och sedan har du löst de flesta transportbehov på Bali.

Grab och Gojek har även bilar, GrabCar och GoCar – och i apparna är det enkelt och tryggt att beställa vart du ska – till fast pris utan att bli lurad.

Ge gärna dricks – en Gojek chaufför tjänar cirka 50 – 100 000 IDR per dag. Om du ger en slant extra så uppskattas det. 5 000 – 10 000 kan kännas som lite – men det räcker till en mindre måltid eller dricka.

Ytterligare en fördel med att använda apparna är att om du glömmer något i bilen så vet du vem du åkte med – och kan chatta med chauffören i appen.

 

 

Här är apparna:

Gojek
https://www.gojek.com/en-id/

Grab
https://www.grab.com

Taxi

Tar du en taxi på gatan så kan priset bli vad som helst. I bästa fall vet du vad som är rimligt och kommer överens om priset innan du stiger in i bilen.

Vill du åka taxi så rekommenderar vi alltid Bluebird. De är säkra, kör alltid med taxameter, och du blir inte överraskad av krav på ytterligare avgifter eller kostnader.

Fortfarande så rekommenderar jag Grab och Gojek. De har bilar också som man kan beställa i appen.

Alla blå bilar är inte Bluebird

Taxi vet att turisterna gillar Bluebird. Därför finns det många som gör allt vad de kan för att se ut som Bluebird – utan att vara det. Var försiktig så att du väljer rätt.

Även Bluebird har en app som kan vara värd att ladda hem till mobilen:
https://www.bluebirdgroup.com/?lang=en

Hyr en bil med chaufför

Ska du längre bort, till exempel till Ubud eller till norra sidan, kan det vara en god idé att hyra en bil med chaufför. Det kan också vara trevligt om du vill åka runt med någon som kan berätta mer om Bali. Det kostar inte så mycket, och gör livet lättare.

Det är lätt att hitta, till exempel via Facebook-gruppen Svenskar i Bali.

Ett vanligt pris för en bil med chaufför är cirka miljonen per dag. Det är prisvärt och chaufförerna är oftast trevliga personer som kan berätta mycket om Bali och Indonesien.

Om du vill ha skjuts från eller till flygplatsen så kan du också boka en här hos oss på Baliguide.se.

Hyra egen bil

Det är enkelt att hyra bil och köra själv på Bali.

Trafiken är lite annorlunda än i Sverige, skyltningen kan ibland saknas, och regler är flexibla. Men om du är trygg med att köra bil där det är lite rörigt så är det lätt, och medtrafikanter är vänliga och tar generellt hänsyn till varandra.

Se till att du har ditt svenska körkort och att du även tar med ett internationellt körkort.

Beroende på var du hyr så kommer du undan med 300k – 500k per dag.

Hyra motorcykel

Det finns gott om ställen att hyra motorcykel/scooter, till olika priser och olika skick.

Motorcyklar är oftast en scooter på 80-150 kubik. Större motorcyklar finns också, men är betydligt dyrare. Skatten följer motorstyrka, det blir betydligt dyrare med större hojar.

Många väljer motorcykel inte minst för att det är lättare att ta sig fram i trafiken. Men det finns anledning att vara försiktig.

De flesta uthyrningsställen erbjuder ställ för att få plats med surfingbrädan, liksom hjälm. Övrig säkerhetsutrustning får man stå för själv.

Vill man glida fram lite tystare finns även elektriska motorcyklar att hyra. Bland annat finns NIU till uthyrning: baliguide.se/varfor-inte-hyra-en-elektrisk-motorcykel/

Du kan också hyra en vanlig motorcykel/scooter genom oss på Baliguide.se.

Motorcyklar på Bali

Och en gång till - glöm inte körkortet

Om du ska köra själv på Bali krävs att du har ett internationellt körkort, förutom ditt svenska körkort.

Kör du utan körkort eller hjälm (på motorcykel) får du betala. Och polisen har blivit ganska aktiv i att fånga dem som fuskar med detta. Det kan också vara en god idé med tanke på försäkringar.

Tyvärr är trafikolyckor en av de vanligaste dödsorsakerna i Indonesien. Så det finns anledning att vara försiktig i trafiken.

Internationellt körkort måste du ordna innan du reser.Det är enkel att beställa hos Motormännen, och tar typ en vecka att få hem i posten.

Här beställer du ditt internationella körkort:
https://msverige.se/internationellt-korkort/las-det-har-forst/

Poliskontroll på Bali

Häng med!

Vi skickar gärna ett mejl när vi har något nytt att berätta

Vi skickar ingen spam! Läs vår integritetspolicy för mer info..

Häng med...

vi berättar gärna när vi publicerar något nytt

Skriv upp dig för vårt nyhetsbrev.
(glöm inte att godkänna prenumerationen om några timmar)