fbpx

Det är fler och fler butiker och restauranger som tar kort. Nästan alla som vänder sig till turister gör det idag. Men ändå är det bra att ha lite kontanter – mindre butiker och matställen tar hellre cash.  Även ApplePay dyker numera upp där man minst anar det.

Men när du åker GoJek och Grab behöver du cash om du inte anslutit ditt kort till apparna. Att ansluta ditt kort är smidigt – då slipper du betala med kontanter varje gång du åker. Men ha ändå lite cash med dig för att dricksa chauffören, det brukar uppskattas.

Annars är det alltid bra att ha med kontanter för dricks och att handla. Men enklast (och kanske säkrast) är ändå att använda dig av kort för det mesta.

ATM och bankomater

Kontanter hämtar du enklast i bankomater, de finns runt ikring på de flesta platser på ön. De tar Visa och Mastercard. I snabbköpen IndoMaret och MiniMart hittar du ofta bankomater längst in i lokalen.

Har du American Express är det glesare med bankomater – men de finns. Du får leta rätt på dem med AmEx märket på skylten (till exempel Bank Danamon eller BNI). Diners är det sällan jag har sett.

Om du vill slippa avgifter så finns det flera kort som har lägre (eller inga) avgifter eller valutapåslag. Exempel är RevolutWise och Forex.

Maxbelopp i bankomater

Ibland kan maxbeloppet i bankomaten kännas låg. Oftast går det bra att ta ut upp till 2,5 eller 3 miljoner IDR, men ibland är maxbeloppet betydligt lägre. Då får man göra flera uttag för att samla ihop till det man behöver, eller leta rätt på en annan bankomat.

Det finns även bankkontor där du kan ta ut 10 miljoner.
Det registreras då som köp och inte som uttag.

 

Valutaväxlare

Om du går till de mindre valutaväxlarna kan du få lite (aningen) bättre kurs jämfört med banken. Men oftast är det en dålig affär att växla kontanter jämfört med att betala med kort.

När man går till valutaväxlare ska man vara försiktig. Det rapporteras inte sällan om turister som blivit lurade – så var försiktig och noga alla pengar du får i handen (och håll i dem). Det vanligaste tricket är att kontanterna som du får i handen är mindre än räknas upp på disken. Med lite fingerfärdighet har några sedlar försvunnit på vägen. 

Växla lite innan du åker

När du är på väg till Bali, fixa lite kontanter i Sverige innan du åker (IDR). Någon eller ett par miljoner brukar räcka. Då har du till de första utgifterna som taxi och en matbit när du landat. Att växla på flygplatsen är en dålig affär. 

Häng med!

Vi skickar gärna ett mejl när vi har något nytt att berätta

Vi skickar ingen spam! Läs vår integritetspolicy för mer info..

Leave a Comment:

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Häng med...

vi berättar gärna när vi publicerar något nytt

Skriv upp dig för vårt nyhetsbrev.
(glöm inte att godkänna prenumerationen om några timmar)