Häng med...
vi berättar gärna när vi publicerar något nytt
Skriv upp dig för vårt nyhetsbrev.
(glöm inte att godkänna prenumerationen om några timmar)
På Bali finns det boende för runt hundralappen, men det är inte säkert att du alltid får luftkonditionering då.
Bra mellanklassboende i de bättre områdena kostar mellan 500 – 1000 kronor. Ger du dig utanför lite längre bort från turistområdena blir det både billigare och dyrare. Där hittar du superexklusiva gömställen, liksom enklare ställen.
Vill du bo exklusivt finns det ingen gräns uppåt. Men för 1 000 kronor natten bor man väldigt bra.
En nylagad perfekt nasi goreng kan kosta 25 000 IDR (18 kronor), men då får du en flaska vatten också. Vill du få den hemkörd med Gojek så kan det kosta 30.
Bali är också en plats där du hittar riktigt exklusiva restauranger – men ändå sällan lika dyra som i Stockholm. Så det är ett bra tillfälle att passa på att unna sig lite mer – vilket många gör.
Alkohol kostar däremot. Indonesien är ett muslimskt land, och skatterna ör höga. Bra vin är en utmaning att hitta, men det finns öl och drinkar för den som är törstig.
Transporter på Bali är billigt. Kortare resor gör man för småpengar – och en chaufför med bil kostar dig kanske 800 – 1 000 kIDR (550 – 700 kr) för en heldag.
Det beror lite på hur du åker – det är inte sällan som taxichaufförer lyckas bli väldigt väl betalda av oanande turister.
På Bali hittar du hantverk av olika slag. Väskor, tavlor, kläder och mycket annat tillverkas på Bali.
En klänning kan du köpa för mindre än 100 kronor. Men går du till John Hardy – en juvelerare som startade sin verksamhet på Bali 1975 så får du betala några tusenlappar för smyckena – men då är det hög kvalitet och med inspiration från den balinesiska kulturen.
Med en backpacker-tillvaro kommer man undan med 10 – 15 000 kronor per månad. Men vill man ha mer så kostar det mer.
Bali är inte bara billigt. Priserna har gått upp märkbart under de senast åren. Speciellt om man väljer att bo i turistområdena på den södra delen av ön, eller Ubud.
När du reser kan det vara en god idé att ha med någon miljon från Sverige i IDR. Då behöver man inte växla det första man gör när du landat.
Har man några bra konto-/kreditkort också så klarar man sig fint med bankomater när man behöver kontanter.
Det är alltid bra att ha mer än ett kort – de kan åtas upp av bankomaten om man har otur och är långt hemifrån.
Var inte rädd för att äta på enklare ställen. God, enkel och vällagad mat. Här får du ris med bläckfisk, stekt i bananblad (nasi bakar cumi) – för det facila priset om 15 svenska kronor.
Skriv upp dig för vårt nyhetsbrev.
(glöm inte att godkänna prenumerationen om några timmar)