fbpx

Hemgjord glass med färsk vanilj

Såhär gör du

Glassen blir godare med äkta färsk vanilj, socker, äggulor, grädde och mjölk. Både smak och konsistens blir helt oslagbar. Glassen har en fin vaniljsmak och lagom sötma. Konsistensen blir krämig, len med en viss seghet när den är ”nyslungad”. Eller så kan den frysas helt och formas till kulor. Godast bara som den är eller med färska eller frysta, tinade bär.

Ingredienser
Till cirka 1 liter glass:

6 äggulor

1,5 dl strösocker

1 vaniljstång

4 dl mjölk (3%)

3 dl vispgrädde

Gör så här

1. Vispa äggulor och socker så det blir ljust och luftigt. Snitta vaniljstången och skrapa ut frön. Lägg vaniljstång och frön i en kastrull tillsammans med mjölk och grädde. Låt koka upp.

2. Häll den varma gräddblandningen över ägg- och sockerblandningen under omrörning. Häll tillbaka smeten i kastrullen.

3. Sjud på medelvärme under omrörning tills smeten börjar tjockna och konsistensen är som en tunn vaniljsås. Ta kastrullen från spisen när temperaturen är 85°. Sila såsen för att få bort eventuella klumpar från ägg. Lägg tillbaka vaniljstången i glassmeten.

4. Täck glassmeten med plastfolie eller smörgåspapper som läggs direkt på smeten, tätt intill, så att det inte bildas ”skinn” på ytan. Ställ smeten i kylen i ca 8 tim för att smeten ska bli riktigt kall och smaken blomma ut.

5. Ta fram glassen ur kylen och ta upp vaniljstången. Skölj av den och spar den till dekoration.

6. Starta glassmaskinen. Häll ner glassmeten i glassmaskinen när den är i gång. Frys glassen i maskinen i ca 20 min eller enligt anvisningarna till maskinen.

Servera glassen direkt som ”nyslungad” eller häll upp i form eller låda.

Dekorera med den snittade vaniljstången och ställ formen, väl täckt, i frysen. Glassen håller ca 3 månader i frysen. Är den hård kan den tinas i ca 20 minuter i kylskåpet.

Tips! Lägg den snittade vaniljstången som dekoration på toppen av glassen när den är färdig. Och baka maränger av äggvitorna som blir över, perfekta att ha till vaniljglass med bär.

Färsk vanilj från Papua

I vår webbshop hittar du färsk vanilj från Papua. Varje stång är handplockad och noggrant utvald för att säkerställa högsta kvalitet och smak.

 Jämfört med andra vaniljprodukter på marknaden erbjuder den en djupare och mer intensiv vaniljupplevelse.

Klassificering

Vanilj klassificeras i olika kvalitetskategorier baserat på fruktens längd.

Vår vanilj klassas som förstklassig vanilj, det innebär att frukterna är mer än 15 cm långa. Bland dessa är de största frukterna, som varierar mellan 16 cm och upp till 21 cm, vanligtvis avsedda för gourmetmarknaden och eftertraktade av toppkockar och exklusiva restauranger för deras överlägsna smak och aromatiska egenskaper.

Andraklassig vanilj innefattar frukter som är mellan 10 och 15 cm långa, medan tredjeklassig vanilj består av frukter som är mindre än 10 cm långa. Dessa klassificeringar säkerställer att konsumenter och kulinariska experter kan välja vanilj som uppfyller deras specifika behov och standarder.

Här hittar du vår webbshop. 

Glass på Bali
Karta över Indonesien

Häng med!

Vi skickar gärna ett mejl när vi har något nytt att berätta

Vi skickar ingen spam! Läs vår integritetspolicy för mer info..

Leave a Comment:

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Häng med...

vi berättar gärna när vi publicerar något nytt

Skriv upp dig för vårt nyhetsbrev.
(glöm inte att godkänna prenumerationen om några timmar)