Häng med...
vi berättar gärna när vi publicerar något nytt
Skriv upp dig för vårt nyhetsbrev.
(glöm inte att godkänna prenumerationen om några timmar)
Det finns massor med god mat även i det traditionella Indonesiska köket. Och på Bali får det en speciell ton, påverkad av hinduiska traditioner med influenser från Kina och Indien.
Smakerna på Bali präglas av färska grönsaker, kött och fisk.Maten tillreds med örter och kryddor, ofta tillsammans med ris och kokosnöt (och chili). Beroende på vart du går så blir det också lite annorlunda – på Bali bor inte bara hinduer (undviker ibland nötkött), utan även muslimer (undviker fläsk), kristna, liksom personer från andra religioner.
Dock ett varningens ord. Gillar du inte mycket stark mat kan det vara en god idé att be att få den lite mildare.
Här är några favoriter du bör testa när du är här.
Sate lilit är en sate-variant i från Bali. Ingredienser är fläsk, fisk, kyckling, eller nötkött, som blandas med riven kokos, tjock kokosmjölk, citronsaft, schalottenlök och peppar.
Smeten viras om citrongräs och grillas. Limit betyder ju virat.
En salladsrätt från Java. Den populäraste varianten är en sallad som består av en blandning av skivad frukt och grönsaker som serveras med en palmsockerdressing med chili.
Känd i hela Indonesien. Fisk som är grillad i bananblad. Men på Bali så är det gärna en svärdfisk gjord som man gör i Karangasem.
En grönsakssallad med rostad kokosnöt, grönsaker och chili.
Paradnumret i det balinesiska köket är helstekt gris som äts med vitt ris och sambel matah, en variant av chili med lök
Det är som en pannkaka – men fylld med ägg, kyckling och svamp… och lite olika beroende på var du köper den.
Martabak finns också i söt version till efterrätt med kondenserad mjölk, ost, och socker. Mums!
Bland de tidiga besökarna från längre håll, kom arabiska handlar under 700-talet med receptet för sate, marinerade grillspett med kryddiga såser. Från kina introducerades nasi goreng, stekt ris, liksom soto, en köttbuljong med grönsaker. Holländarna koloniserade ögruppen under 1500-talet och tog med sig bland annat sosis Solo, korv kryddade med vitlök, peppar och gurkmeja, namngiven efter staden på Java där den först dök upp.
På Bali har denna kulturblandning i köket fått ännu en twist. Idag är Bali samlingsplats för personer från alla världens hörn. Inte bara turister, utan många har slagit sig ner här för kortare eller längre period.
Modern västerländsk mat tar det nya indonesiska köket ännu ett snäpp vidare. Här finns mycket att prova för den som gillar att äta gott.
Några exempel som kan nämnas för den som vill gå på upptäcksfärd: Kaum (Potatohead, Petitenget), Home by Chef Wayan (Pererenan), eller Mil’s Kitchen (Canggu).
Skriv upp dig för vårt nyhetsbrev.
(glöm inte att godkänna prenumerationen om några timmar)