Nyepi - Tre dagars nyårsfirande i mars

Det balinesiska nyåret inleds med Nyepi – den tysta dagen. 2025 infaller det lördagen den 29 mars, från kl. 06:00 till kl. 06:00 dagen efter. Nyepi firas enligt den balinesiska kalendern och flyttar lite på sig varje år. 

Under Nyepi ska allt vara tyst och stilla. Ingen musik, ingen TV, inte gå utanför huset/hotellet, ingen belysning får synas, och i vissa områden stängs internet av. Till och med flygplatsen är stängd under Nyepi. Å andra sidan är det en unik dag att se stjärnhimlen och bara njuta av stillheten. 

Reglerna gäller för alla på ön, såväl turister som bofasta. Bryter man mot reglerna väntar straff och ibland till och med utvisning från landet.

Nyepi är dagen då hela ön renas inför ett gott nytt år. Tystnaden säkerställer också att om onda andar flyger förbi så upptäcker de inte Bali, som är tyst och stilla.

Dagen före Nyepi är det dags för Ogoh-Ogoh. Skräckinjagande figurer i papier maché visas upp på gatorna, slammer och musik, och folk kommer ut för att delta i firandet som också funkar för att locka eventuella onda andar till ön – men när de anländer dagen efter så är allt tyst och stilla och de passerar förbi. 

Dagen efter Nyepi firar balineserna med familjen. Man samlas över god mat och umgås. 

Häng med!

Vi skickar gärna ett mejl när vi har något nytt att berätta

Vi skickar ingen spam! Läs vår integritetspolicy för mer info..

Leave a Comment:

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Häng med...

vi berättar gärna när vi publicerar något nytt

Skriv upp dig för vårt nyhetsbrev.
(glöm inte att godkänna prenumerationen om några timmar)