fbpx

Vin på Bali

Var försiktig med kritiken – vin från Bali har vunnit flera internationella priser i Europa och Asien. Och även om vintillverkning är en relativt ung verksamhet så utvecklas den nu ständigt. Du hittar vin från Bali på de flesta restauranger, och vissa vinhus erbjuder även visningar för besökare. 

Idag finns fyra vinhus med egna odlingar, och flera ytterligare vinmakare som köper druvor och saft från Europa, Sydamerika och Australien.

Prova gärna! Det kan vara kul.

Hatten Wines

Hatten Wines är Balis (och indonesiens) äldsta vinhus som startade 1994. Idag tillverkas 10 olika viner från inhemska och utländska druvor. Röda, vita, rosé och två mousserande viner. Dessutom ett starkvin som kan liknas vid sherry eller portvin. 

Druvorna kommer från de norra delarna av Bali där Hatten odlar ett flertal druvsorter från Europa/Australien liksom egna endemiska arter. 

Hatten Wines har en butik/provrum i Sanur, The Cellardoor. Det går också bra att besöka vinodlingarna på norra sidan av ön, inte långt från Pemuteran.

www.hattenwines.com
www.instagram.com/hattenwines

Two Islands

Hatten Wines äger också varumärket Two Islands. Vinerna tillverkas från importerade druvjuicer från Australien. 

Även Two Islands går att provsmaka hos Hatten Wines i Sanur.

twoislands.co.id
www.instagram.com/twoislandswines

Sababay Winery

Sababay Winery köper vindruvor från lokala odlare i de norra delarna av Bali. Sedan sker vintillverkningen i Gianyar, en halvtimme uppåt kusten från Sanur.

Ursprungligen var detta ett projekt för att utveckla produkter enligt principerna för rättvisa och hållbarhet. Idag har vinerna som är gjorda på inhemska druvor vunnit priser både i Europa och Asien. 

Förutom vin så tillverkas även vodka och grappa i det egna destilleriet.

Sababay har öppet för visningar och provning av deras viner varje dag.

sababaywinery.com
www.instagram.com/sababaywinery

Plaga Wines

Plaga Wines gör vin från importerad druvjuicer från Chile, Argentina, Italien och Australien. 

plagawine.com
www.instagram.com/plagawine

Isola (Cantine Balita)

Isola viner tillverkas enligt italienska traditioner, men med druvor som odlas på norra sidan av Bali.

Vintillverkningen följer det europeiska regelverket för ekologiska viner med ett stort engagemang för miljöfrågor och ekologi.

isolawine.com
www.instagram.com/isolawine

Cape Discovery Wines

Cape Discovery Wines tillverkar vin på Bali sedan 2010. Ett samarbete mellan två företag från Indonesien och Australien.

Vintillverkningen baseras på frysta druvor från Australien, Frankrike och Nya Zeeland. Vintillverkningen sker i fabriken som ligger vid Buleleng på östra sidan av Bali. 

Även Cape Discovery har vunnit priser i internationella vintävlingar.

capediscovery-wines.com
www.instagram.com/capediscovery

Baliwein - gjord på exotiska frukter

En lite annorlunda spelare är Baliwein. De gör vin på lokala frukter (som sägs passa bra till japansk och koreansk mat).

Det går att hitta tre viner i hyllorna, vin gjord på cashew nötter, salak, eller ingefära. 

www.instagram.com/baliwein.id

PS: och här är ett urval vinbarer som tål att besökas

Mosto:
Naturlig vinbar i Berawa

Mosto, den nypressade druvsaften som kickstartar vinframställningen, är ett passande namn för denna vinbar i Berawa.

Inspirerad av Sydneys vinbarscen och Paris neo-bistroer, presenterar Mosto en europeisk smak till Berawas gator. Mosto kommer från kollektivet bakom Lazarus Pulp-projektet, som skapade Indonesiens första pétillant naturel, “The Alter Ego”.

Vinlistan, kurerad av sommelier Nicolas Lento, erbjuder ekologiska och biodynamiska viner från små producenter världen över. Här finns mousserande, vita, rosé, röda och skalkontaktviner att njuta av per glas, karaff eller flaska, med möjlighet att ta med sig. Ett vinparadis för vinälskare.

Jl. Pantai Berawa No. 99
@mostobali
mostobali.com

A wine bar in Bali

CORK Bistro & Wine Bar:
Vin och bistronomi i Sanur

Längs Sanurs huvudgata, Jalan Danau Tamblingan, ligger CORK Bistro & Wine Bar. Här välkomnas gäster till en stilren men avslappnad miljö där vin och fransk ‘bistronomi’ står på menyn.

Vin är i fokus på CORK, där flaskor säljs till detaljhandelspris i deras vinbutik och kan avnjutas på plats eller tas med hem. Med över 150 importerade vinmärken finns det något för alla. Dessutom erbjuds husviner per glas: vitt, rött, rosé, mousserande och Champagne. Från Argento Shiraz till Henriot Brut Souverain.

Restaurangen har både inomhus- och utomhusutrymmen. Menyn, inspirerad av bistronomi, kompletterar perfekt vinutbudet. Kocken Egy presenterar nya rätter som ‘Duck Rillette’ med surdegsbröd och pickles, ‘Toast Champignon’, ‘Steak au Poivre’ och ‘Nasi Goreng Striploin’. Här finns också ett brett urval av kakor och franska desserter. Restaurangen är öppen hela dagen och serverar frukost, brunch, lunch och middag. På kvällen gäller en mysig, al-fresco vinbar.

Jl. Danau Tamblingan No.140, Sanur
@corkbali
corkbali.com

Cork Wine bar

Belle Wine Bar & Grazing Boards:
Vin och ost i Ubud

För vin- och ostälskare i Ubud är Belle Wine Bar & Grazing Boards ett måste. Denna chica och intima vinbar på Jalan Monkey Forest har en elegant design, avslappnad miljö, och erbjuder en klassisk vinbarsupplevelse.

Belle har en imponerande vinsamling med 25 varianter av lokala och internationella viner, samt ett stort utbud av vin per glas. Här kan du njuta av lokal hantverksost, charkuterier och crudités, samt läckra veganska ostar.

Med viner från Frankrike, Italien, Australien, Argentina, USA, Indonesien, Chile, Nya Zeeland och Spanien, finns något för alla. Belle erbjuder också vinprovningar med ost- och chokladparningar för en unik smakupplevelse. De samarbetar med lokala osttillverkare och slaktare för att erbjuda produkter av högsta kvalitet och hållbarhet.

Jl. Monkey Forest, Ubud
@bellewinebar
belleubud.com

VIN+ Seminyak Bali:
En Vin- och matdestination i hjärtat av Seminyak

Mitt i Seminyak ligger den välrenommerade VIN+ Seminyak Bali, en favorit för vin- och mateentusiaster sedan ett decennium. VIN+ grundades för att tillfredsställa även de mest kräsna vinkännare med sin omfattande vinsamling.

VIN+ Seminyak delar sin passion och kunskap med alla kunder, från nybörjare till experter. Erfarna sommelierer och vänlig personal står redo att svara på frågor och hjälpa till med vinval. Med en prestigefylld vinkällare erbjuder de viner från prisvärda till premiumalternativ, och en mångsidig matmeny. Personal hjälper gärna till med att hitta den perfekta kombinationen av vin och mat.

Öppet dagligen från 10.00 till midnatt, VIN+ Seminyak Bali är redo för både servering, leverans och takeaway.

Jl. Kayu Jati I, Seminyak
@vinplusbali

A wine bar in Bali

Häng med!

Vi skickar gärna ett mejl när vi har något nytt att berätta

Vi skickar ingen spam! Läs vår integritetspolicy för mer info..

Leave a Comment:

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Häng med...

vi berättar gärna när vi publicerar något nytt

Skriv upp dig för vårt nyhetsbrev.
(glöm inte att godkänna prenumerationen om några timmar)