fbpx

Bali Belly

Bali Belly är den kända åkomman matförgiftning. Det kan hända om man äter något olämpligt. Därför ska man vara lite försiktig med mat som har stått framme, inte är lagad, eller på annat sätt kan innehålla bakterier. Till exempel isbitar som inte kommer från säkert vatten.

Normalt går det över på några dagar, men ibland kan det vara värre. Då finns gott om kliniker och sjukhus att söka upp.

Något som kan bidra till att förebygga matförgiftning är att förbereda sig med probiotika någon vecka före resan. Då tål man lite mer än annars. 

Malaria, dengue feber, hepatit, rabies och TBC

Det är inte vanligt – men förekommer att turister drabbas av andra sjukdomar på Bali.

Var försiktig med myggor, vatten och mat som kan vara dålig, liksom om du skulle bli biten av en hund eller apa.

Vaccinationer

Det finns inga obligatoriska vaccinationer som krävs för att resa till Bali. Men det rekommenderas att du skyddar dig mot Hepatit A och B, tyfoidfeber och rabies.

Det kan också finnas anledning att överväga vaccination mot denguefeber som just nu ökar på Bali. 

Läs gärna mer om vaccinationer här.

Om du behöver hjälp eller goda råd

SOS International

Om du blir allvarligt sjuk kan du ringa SOS International.

De hjälper dig att välja vart du bör gå, och vem du ska kontakta. Har du svårt att ringa så går de att nå via deras webbsidor och/eller mejl.

Telefon: +45 70 10 50 50
Epost: sos@sos.eu
På webben: https://www.sos.eu/se/kontakt/

Doctor online

Prata med en svensk läkare

Om du vill prata med en läkare hemma i Sverige kan du också kontakta någon av de vanliga svenska nätläkarna. Det funkar fint även om du är utomlands. 

Till exempel Medicheck och Kry

Mer om matförgiftning

Matförgiftning har oftast ett snabbt förlopp. Redan efter några timmar efter att du fått i dig något olämpligt känner du av symptom. 

Matförgiftningar beror på att man ätit mat som innehåller bakterier, parasiter, virus eller gifter. Vanliga symtom är diarréer, kräkningar, illamående, magsmärtor eller feber.

Det finns ingen behandling som stoppar matförgiftning. Det är däremot viktigt att lindra symptomen så gott det går. Vila och upprätthåll vätskebalansen genom att dricka mycket. Vätskeersättning återställer salt- och mineralbalansen.

Symptomen brukar i de flesta fall gå över efter något dygn, men var uppmärksam på ditt allmäntillstånd och tecken på allvarlig vätskebrist.

Kräkningar och diarré kan göra kroppen uttorkad. Därför behöver du få i dig vätska, små mängder i täta intervaller. När du har slutat kräkas kan du börja äta igen. Välj gärna skonkost i små portioner – buljong, soppa, kokt fisk, ris och vitt bröd är lättsmält. Vänta med mjölkprodukter tills magen har återhämtat sig och kan bryta ner mjölksockret igen.

Du bör uppsöka vård om symptomen inte gått över efter 2 dygn, eller om du har kraftiga diarréer eller kräkningar som inte går över. Det gäller även kraftiga magsmärtor, hög feber eller om du fortfarande känner dig sjuk, trött och svag efter ett par dygn.

Allvarliga symptom på vätskebrist ska också följas upp av vården, exempelvis mörk urin, yrsel, huvudvärk och stark törst.

Häng med!

Vi skickar gärna ett mejl när vi har något nytt att berätta

Vi skickar ingen spam! Läs vår integritetspolicy för mer info..

Leave a Comment:

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Häng med...

vi berättar gärna när vi publicerar något nytt

Skriv upp dig för vårt nyhetsbrev.
(glöm inte att godkänna prenumerationen om några timmar)