fbpx

Dyk på Bali: en guide för förstagångs-besökare

Bali ligger i hjärtat av “koralltriangeln” i Sydostasien. Ett område där du hittar en bredd av undervattensliv som ingen annanstans.

Dessutom med massor av dykplatser från episka skeppsvrak och konstverk under ytan, till imponerande möten med marina jättar som mantarockor och den solfisken (mola-mola).

Bali är perfekt för både nybörjare liksom erfarna dykare.

Var är de bästa dykplatserna för nybörjare?

Bali erbjuder ett brett utbud av dykplatser som passar alla nivåer. Dessutom finns det gott om dykcenter med välutbildade instruktörer och guider.

För nybörjare är det klokt att välja ett område utan för mycket starka strömmar och fina förhållanden.

Gili-öarna, Amed och Tulamben är områden med fina vatten och inte för mycket strömmar. I Amed är det lätt att dyka från stranden utan båt. Och Tulamben är känt för vraket USAT Liberty som sjönk under andra världskriget, och ligger bara några meter under vattenytan.

Aningen längre bort ligger Menjangan Island vid nordvästra Bali. Här finns nationalparken Bali Barat med i det närmaste tama rådjur, liksom fina rev och lugna vatten.

För mer utmanande dyk tar många båten till Nusa Penida. Här är vattnen aningen svalare, och strömmarna starkare. Men du belönas vid Manta Point av mantarockor, och om du har tur så får du se en Mola-Mola vid Crystal Bay.

Bästa tiden att dyka på Bali

Alla tider är bra för dykning på Bali, men bäst är under den torra perioden från juli – september, inte minst för att det är bäst tid att få se solfisken Mola-Mola.

Vattentemperaturen på Bali är i allmänhet kring 27-30°C, men kan även sjunka till 23-25°C runt Nusa Penida.

Om du reser under den våta perioden (cirka november till april) kan det vara något lägre sikt och ibland påverkan av regn, men ändå en bra tid för dyk. Under denna tiden rekommenderas Tulamben och Amed, liksom Gili-öarna där sikten ofta är bättre.

Dyka på Bali
Dyka på Bali

Häng med!

Vi skickar gärna ett mejl när vi har något nytt att berätta

Vi skickar ingen spam! Läs vår integritetspolicy för mer info..

Leave a Comment:

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Häng med...

vi berättar gärna när vi publicerar något nytt

Skriv upp dig för vårt nyhetsbrev.
(glöm inte att godkänna prenumerationen om några timmar)