Häng med...
vi berättar gärna när vi publicerar något nytt
Skriv upp dig för vårt nyhetsbrev.
(glöm inte att godkänna prenumerationen om några timmar)
Om du vill jobba på Bali för en indonesisk arbetsgivare är det inte så svårt som en del kan få det att låta. Men säkerställ att du har bra rådgivare så att det blir korrekt och riktigt.
Hur du hittar jobbet kan vi inte bidra med här – men det finns gott om företag av olika slag som har verksamhet på Bali. Även med skandinaviska ägare eller ledning.
Normalt gäller förutsättningen att din arbetsgivare är ett aktiebolag, villet här kallas för PT eller PT PMA. Skillnaden mellan dessa två är att ett PT har indonesiska ägare, och ett PT PMA har helt eller delvis utländskt ägarskap. Förutom dessa så är det möjligt för t.ex. skolor, universitet, sjukhus och sjukvårdskliniker att anställa utländsk personal.
Nödvändiga dokument/tillstånd som behöver ordnas är:
– IMTA: Arbetstillstånd
– KITAS: Uppehållstillstånd, dvs, istället för visum.
– NPWP: Skatte ID för att du ska betala rätt skatt.
– BPJS: tillgång till det indonesiska sjukförsäkringssystemet.
Normalt så anlitar din arbetsgivare en konsult som hanterar all formalia. Den totala kostnaden bör landa mellan 15 – 35 miljoner IDR och tar några veckor att genomföra.
Arbets- och uppehållstillstånd är tidsbegränsade (6 månader, ett eller två år) och behöver förnyas regelbundet.
Löner
Lönenivåer är generellt sett betydligt lägre än många andra länder. Som vanligt är det dock en fråga mellan dig och din arbetsgivare.
Stora skillnader mellan löner för utländsk och lokal arbetskraft är inte ovanligt.
Avtal
En detalj som kan vara bra att känna till är att avtal behöver skrivas på indonesiska. Avtal på andra språk är inte giltiga enligt indonesisk lag.
Inte ovanligt är att avtal skrivs med två spalter – en sida författad på indonesiska, och den andra sidan på engelska.
En fotnot
Det finns ju andra sätt att jobba i Bali också – men då gäller att du har en utländsk arbets- eller uppdragsgivare som inte befinner sig i Indonesien.
Då finns till exempel möjligheten att jobba med Remote Worker Visa, om du har en fast eller regelbunden arbetsgivare utanför Indonesien.
Ett annat alternativ är förstås att ansluta dig till gruppen digitala nomader som inte sällan är frilansare med kunder utanför landet. Då funkar det utmärkt med ett vanligt “single entry” visum som gäller i en eller två månader. Var noga med att det inte är ett turistvisum bara (det finns “business”-varianter). Dessa visum går att förlänga till respektive max 2 eller 6 månader.
Läs mer om olika alternativ för visum:
Vår sida om de vanligaste visumformerna
Bali – den bästa platsen för digitala nomader
Kolla med oss om tips
Ibland hör vi om företag som har öppningar av olika slag. Skicka oss ett mejl så berättar vi om vi känner till något som är aktuellt (info@baliguide.se)
Om du har planer på att jobba som volontär eller frivillig för någon av organisationerna som driver humanitära eller andra stödprojekt finns ett särskilt visum.
Visumet heter C6B och gäller för 60 dagar med rätt att utföra arbete för en NGO (Non-Governmental Organization). Handläggningstiden är cirka två veckor, och hanteras av organisationen du ska besöka – eller av lämplig agent.
Du är också välkommen att kontakta oss på Baliguide.se, vi kan guida dig rätt.
Har du frågor om praktiska aspekter av att komma till Bali? Vi har erfarenhet, och många nyttiga kontakter.
I vårt nätverk finns allt för hantering av byråkrati och regelverk. Visum, starta företag, jobba, köpa ett hus, förberedelser för ett nomad- eller pensionärsliv, eller helt andra frågor.
Du är välkommen att höra av dig till oss på info@baliguide.se.
Skriv upp dig för vårt nyhetsbrev.
(glöm inte att godkänna prenumerationen om några timmar)