Häng med...
vi berättar gärna när vi publicerar något nytt
Skriv upp dig för vårt nyhetsbrev.
(glöm inte att godkänna prenumerationen om några timmar)
Regler och rutiner för visum ändras då och då, och målet är att det här ska vara uppdaterad information – men det är bra att dubbelkolla att inga ändringar har införts. Den här sidan uppdaterades senast i november 2024.
För att komma in i Indonesien behöver du:
– Visum
– Betald turistskatt (gäller turistvisum)
– Biljett för utresa
Visa on Arrival, eVOA och VOA
Det vanligaste visumet för turister är Visa On Arrival som du ordnar onlina, eVOA. Detta gäller i 30 dagar, och köps online före din resa. Kostnaden är IDR 500 000 (eller cirka 330 kronor). Betala med Visa eller Mastercard. En mindre avgift för kortbetalningen tillkommer också.
eVOA kan du ordna tidigast 90 dagar före din ankomst till Bali och ditt pass ska vara giltigt minst 6 månader efter att du landar – kolla också att passet är helt, med små revor eller skador kan du nekas inresa.
Förutom en bild på ditt pass behöver du också ett passfoto (bildformat: jpg/jpeg/png)
Fördelen med att köpa online är att det går att utnyttja de automatiska spärrarna för att hantera pass- och visumkontroll vid ankomsten till flygplatsen på Bali. Med ett eVOA kommer du alltså snabbare genom kontrollerna när du landat.
Om du inte har visum när du landar är det enkelt att ordna på flygplatsen. Det finns en disk där du köper ditt visum, VOA.
Visa on Arrival finns i två varianter – en för att göra affärer (B2) och en för att vara turist (B1).
Förläng eVOA och VOA online
eVOA (och VOA) kan förlängas en gång så att du kan stanna maximalt 60 dagar.
Du kan förlänga ditt eVOA och VOA online när två veckor återstår av dina första 30 dagar. Då kan du logga in och göra din förlängning. Dessförinnan går det inte.
C1 (tidigare B211a) är ett visum som gäller i 60 dagar och går att förlänga två gånger. Det ger dig maximalt sex månader på Bali som turist.
Motsvarande visum (tidigare 211b, numera C2) kan användas för att studera eller att “delta i affärsmöten”. Men du får inte arbeta för något bolag eller person i Indonesien. Det här är det vanligaste visumet för digitala nomader.
Visum köper du på Indonesiska statens officiella sida för visumhantering.
Längre ner på denna sida finns information om ytterligare olika visum. Du kan också prata med en visa-agent eller indonesiska ambassaden i Stockholm. Dessutom har den officiella sidan för visumhantering bra information (nedan).
När det gäller visa-agenter, var lite försiktig. Använd gärna någon som du fått rekommenderad, eller på annat är trygg med att de är “på riktigt”. Vi har listat två agenter här på Baliguide.se.
Officiell information – här söker du visum
Här hittar du Indonesiens officiella sida för hantering av visum. Det är den här sidan du ska använda för att söka visum online – se upp för bluffsidor, det finns flera sådana.
Normalt funkar webbplatsen för ansökan om visum väl – skulle det vara något problem så går det bra att mejla myndigheten: evoa@imigrasi.go.id.
VOA går inte att söka hos indonesiska ambassaden i Stockholm. Men för information om andra typer av visum går det utmärkt att kontakta den indonesiska ambassaden i Stockholm. De är hjälpsamma via både telefon och email.
Hälsodeklarationen fyller du i online på hälsodepartmentets webbplats. Turistskatten betalar du genom webbsidan Love Bali eller i appen med samma namn.
Du kan också hålla ett öga på myndigheternas Instagram om allt som rör visumfrågor till Bali.
(Obs, om du har VPN på din dator funar inte de officiella länkarna. Slå av VPN och prova igen så går det bättre)
Mer information från oss på Baliguide.se
– Om visum för digitala nomader.
– Om att jobba på Bali – för dig som har fått ett erbjudande i ett lokalt företag: Jobba på Bali.
– Om Remote Working Visa.
– För att återkommande resa in i landet, Multiple Entry Visa.
– Till sist, om du vill sätta sprätt på 55 miljoner kronor kan du få ett Guldvisum för tio år (det finns billigare alternativ också).
Vill du få mer tips om vad som behöver göras innan resan kan du kolla i guiden under kategorin “förberedelser”
Har du frågor eller funderingar är du alltid välkommen att kontakta oss på på Baliguide.se via mejl: info@baliguide.se. Vi har kontakter som kan bistå med bland annat visumhantering och transfer till- och från flygplatsen.
Hälsodeklaration
Från och med den 27 augusti 2024 behöver samtliga resenärer till Indonesien fylla i en hälsodkeklaration.
Enklast är att göra det i appen SATUSEHAT som finns att ladda ner till din mobil i AppStore eller Google Play. När du är klar, ta en bild av QR-koden så slipper du logga in bara för att visa upp den när du landat på Bali.
Formuläret måste fyllas i inom 48 timmar innan avresa, och det gäller alla resenärer, inklusive barn. Föräldrar eller vårdnadshavare kan fylla i formuläret åt sina barn och spara deras QR-kod. Vid ankomst kommer myndigheterna att skanna QR-koden och, om några misstänkta symptom som feber eller utslag uppmärksammas, kan ytterligare kontroller göras.
Hälsodeklaration: sshp.kemkes.go.id
Turistskatt
Februari 2024 infördes en turistskatt för alla som besöker Bali. Betalning kan ske tidigast en månad före ankomst. Skatten ska bidra till underhåll av kulturplatser och hantering av avfall på Bali.
Skatten om IDR 150 000 (cirka 100 kronor) betalas på webbsidan Love Bali, alternativt i “Love Bali-appen” som finns att hämta i AppStore eller Google Play Store.
När man betalat får man ett kvitto via mejl som ska visas upp på flygplatsen, eller ibland även under din vistelse på Bali.
Det går också bra att betala turistskatten på flygplatsen när man landat. Men rekommendationen är att fixa innan så slipper man en kö.
Skatten ska betalas av alla som kommer med turistvisum. För dem som inte behöver betala turistskatt så behöver man ändå gå in på webbplatsen/appen och ansöka om att slippa. Besked om undantag utlovas komma inom fem dagar. Ansökan om undantag ska registreras minst en månad före inresan.
Turistskatt: lovebali.baliprov.go.id
Tulldeklaration
Tulldeklarationen behöver fyllas i före passkontrollen. Det kan man göra på flygplatsen – men är smart att fixa online före avresan. Du får en QR-kod som du visar upp när du kommer till tullkontrollen.
Köerna för att göra sin tulldeklaration kan vara långa – och systemen på flygplatsen är inte alltid optimala. Ibland krånglar det helt enkelt. Smidigare att göra online – det går bra att göra tulldeklarationen från tre dagar innan du landar på flygplatsen i Bali.
Bra att veta är också att det räcker med en tulldeklaration per familj.
Tulldeklaration: ecd.beacukai.go.id
Det går att förlänga både VOA och eVOA online så att din vistelse på Bali blir max 60 dagar.
För den som vill stanna längre än 60 dagar så behöver du skaffa ett annat visum.
Förlängning gör du på Indonesiska statens officiella sida för visum.
Bra att veta är att ingen straffavgift för “overstay” utgår om ansökan och betalning för förlängning gjorts innan visumet löper ut. Även om du inte fått bekräftelse på att förlängningen godkänts.
Förlängning av eVOA
Såhär gör du om du köpt ditt visum online, på webbplatsen:
1. Klicka på knappen “Extend My Visa” på webbplatsens startsida;
2. Ange ditt passnummer, ursprungsland och födelsedatum;
3. Om uppgifterna är korrekta blir du omdirigerad till att fylla i formuläret för visumförlängning;
4. Gör betalningen med ett betalkort eller kreditkort (Visa- eller Mastercard).
Förlängning av VOA
Såhär gör du om du köpt ditt visum på flygplatsen, på webbplatsen:
1. Klicka på menyn “Services” längst upp till höger på webbplatsen.
2. Klicka på knappen “Find Existing Stay Permit”.
3. Ange ditt passnummer, nationalitet och födelsedatum. VOA-informationen kommer då att visas, vilket gör det möjligt att ansöka om en förlängning av VOA.
Det går bra att förlänga sitt visum genom personliga besök på Imigrasi, men kräver tre besök hos Imigrasi som finns på tre platser i Bali (det går inte att förlänga visum på kontoret på flygplatsen).
Enklare är att förlänga online, eller att använda en visa-agent, som kräver endast ett besök hos Imigrasi.
Personalen vid kontoren är hjälpsamma och vänliga. Men ha tålamod, de har ofta mycket att göra och det är ibland långa köer.
Kom ihåg
– Du kan inte förlänga ditt VOA förrän du varit i Indonesien minst 14 dagar.
– Du behöver lämna in ditt pass för tiden det tar, normalt cirka två veckor.
– Du behöver visa din biljett för utresa.
Det kan vara bra att kolla om någon helg infaller under tiden som du ska förlänga ditt visum. Då kan det ta längre tid att behandla din förlängning.
Förberedelser
– ta fotokopior på sidan med information om dig i passet.
– ta fotokopior på sidan med din VOA stämpel.
– gör en utskrift av din flygbiljett.
– skaffa en svart bläckpenna att ta med till Immigration.
Glöm inte att ditt besök måste ske senast 7 dagar innan ditt VOA går ut, och tidigast två veckor efter att du landat i Indonesien.
Immigration har stängt under helger och de olika helgdagarna. Här kan du kolla helgdagar i Indonesien.
Ta med dig fotokopiorna, din penna, och klä dig korrekt för att ansöka om förlängning av din VOA.
Först behöver du fylla i ett dokument som heter PERDIM 23. Det får du vid disken av personalen. Glöm inte att formular ska fyllas i med en svart penna.
Ett formulär ska fyllas i för varje person (även barn).
Formuläret PERDIM 23 finns även att ladda ner här:
https://drive.google.com/file/d/1-B00anp2u6h34Ew8-UaYJuJoEIybp1nl/view
När du lämnat in formulär och ditt pass, får du en tid för att komma tillbaka för att lämna fingeravtryck och ta bilder.
Du får även ett papper för att betala avgiften. Betalning gör du på en bank eller postkontor.
Kom tillbaka på angiven dag – enligt vad de sagt vid ditt första besök. Att vara tidig är alltid bättre – helst redan när de öppnar kl. 8. Och glöm inte att klä dig korrekt, det uppskattas.
Vid ankomsten tar du nummerlapp för fotografering/fingeravtryck.
Invänta din tur och följ instruktioner.
Är det mycket folk i kö kan detta besök ta några timmar.
Kom tillbaka på dagen du fått instruktioner om för att hämta ditt pass med förlängt visum.
Detta besök måste inte göras exakt den dagen du fått sagt, dagen efter går bra också. Det här brukar gå ganska kvickt – och sedan är du klar.
Kolla gärna att datum och andra uppgifter stämmer.
Att förlänga ditt visum med en agent är enklare – men kostar en liten slant. Normalt mellan kIDR 800 – IDR 1 miljon.
Framför allt så slipper du två besök på Imigrasi – endast ett besök krävs.
Var noga med att din visa agent är en äkta sådan. Gärna genom att kolla att det finns ett verkligt kontor – eller att du har blivit rekommenderad av en person som du litar på (till exempel oss på Baliguide.se).
Annonser på Facebook och Instagram är inte en garanti för att agenten är äkta.
Gången är enkel:
– Du lämnar ifrån dig passet till din visa-agent.
– Besök Imigrasi för fotorgrafering och fingeravtryck.
– Du får tillbaka ditt pass från din visa-agent.
Lämna ifrån dig passet och betala din agent. Det gör du på dennes kontor, eller om ni kommit överens det så kan agenten hämta passet hos dig.
Din agent meddelar dig när du ska komma till Imigrasi för att lämna fingeravtryck och ta bild.
Det blir cirka 5 dagar efter att du lämnat ifrån dig passet.
Normalt så möts du av din agent, eller någon i personalen, som visar vart du ska gå och vad du ska göra.
Några dagar senare, när allt är klart så får du tillbaka ditt pass från din visa agent. Kontrollera att visumet gäller för rätt dagar och att allt stämmer.
En visa agent kan också erbjuda andra visum. Liksom alltid när du erbjuds hjälp finns anledning att vara försiktig.
När det gäller visa-agenter, använd gärna någon som du fått rekommenderad, eller på annat är trygg med att de är “på riktigt”.
När du besöker Immigration ska du vara klädd på ett ”respektfullt” sätt. Dvs. helst långbyxor (för män) och inga korta kjolar (för kvinnor). Inte heller kläder som visar dina axlar, mage, eller för mycket urringning (för kvinnor).
Lämna flip-flops hemma och ta riktiga skor istället.
– Gå tidigt, helst redan kl. 8 när kontoret öppnar (förutom när du ska hämta ditt pass vid det tredje besöket).
– Ta en nummerlapp när du kommer. En nummerlapp för varje person i familjen/sällskapet.
En del banker vill inte låta dig betala avgiften för ditt visum utan att du visar ditt pass (som du precis har lämnat ifrån dig). Därför är det bra att ha en fotokopia (i färg) på ditt pass.
– Kolla om det är några helgdagar som inträffar, så att du hinner få ut ditt pass före hemresan.
– Glöm inte att kolla ditt förlängda visum, är det rätt datum, och korrekt i övrigt? (ibland det ju bli fel).
Nusa Dua (South Bali)
Jl. Taman Jimbaran no.1, Mumbul, Kuta Selatan, District Nusa Dua, Bali.
https://imigrasingurahrai.kemenkumham.go.id/
Renon (Denpasar, Southeast Bali)
Jl. D.I. Pandjaitan No.3, Dangin Puri Klod, Denpasar Timur, Bali.
https://imigrasidenpasar.kemenkumham.go.id/
Singaraja (North Bali)
Jl. Seririt, Desa Pemaron, Singaraja, Kec. Buleleng, Bali.
https://imigrasisingaraja.kemenkumham.go.id
Om du missar att ha visum för hela tiden som du är i Indonesien får du betala för ”overstay”. Det kostar 1 miljon per dag. Är det bara någon enstaka dag så anses inte detta så allvarligt, och kan vara ok som ett alternativ till att förlänga ditt visum.
Om du stannar mer än 60 dagar längre än ditt visum är detta ett brott. Det innebär polisförhör, missat flyg, och att du blir svartlistad för att återkomma till Indonesien. Du kan alltså bli avstängd från att komma tillbaka till Indonesien under många år.
Stalltipset är att ta med dig pengarna i cash. Annars får du gå till bankomaten på flygplatsen för att hämta.
Bra att ha koll på. På Bali firar vi tre uppsättningar helgdagar: för muslimer, hinduer, och kristna.
Endast vardagar räknas när det gäller visumhanteringen:
timeanddate.com/holidays/indonesia/
När du ansöker om visum, eller om du behöver lämna ifrån dig ditt pass av andra anledningar, kan det vara bra att ha en papperskopia på ditt pass.
I allmänhet gäller alltid att det är bra att ha kopior/bilder på viktiga dokument i din telefon. Då finns de kvar om du skulle förlora något.
Skriv upp dig för vårt nyhetsbrev.
(glöm inte att godkänna prenumerationen om några timmar)